5000 valandų po vandeniu

Ši knyga „5000 valandų po vandeniu: tyrinėtojo užrašai iš 4 vandenynų ir 20 jūrų“ – tai profesionalaus jūrų biologo, naro, tyrinėtojo, muziejininko dr. Algirdo Stankevičiaus gyvenimo istorija.
Pro povandeninės kaukės stiklą jis žvelgė į unikalų pasaulį, kuriame vietos randa ir mikroskopinis gyvūnėlis, ir milžiniškas banginis. Kaip tobulai susiderinę gyvūnijos ir augmenijos santykiai! Paprastai žvelgiant, povandeniniame gyvenime ne viskas taip jau gražu: daugybė gyvų organizmų turi nuolat maitintis, tad jų aukomis tampa kaimynai. Vienas didelis skirtumas nuo žmonių pasaulio: jūrų gyvūnai žudo kitus tik dėl maisto.

Knygoje rasime pasakojimą apie šaltas jūras Europos šiaurinėje dalyje, apie rytinėje Eurazijos žemyno pusėje tyvuliuojančias akvatorijas. Gabalėlis Arktikos Ramiajame vandenyne – taip atsiliepiama apie Ochotsko jūrą. Prie jos šliejasi laukinės gamtos, veikiančių ugnikalnių, geizerių ir kalderų kraštas – Kamčiatka. Jos šaltuose vandenyse gyvena daug lašišinių žuvų. Migracijos metu upėse ir ežeruose jų tyko meškos.Turtingas ir Kamčiatkos povandeninis pasaulis, kurį autorius tyrinėjo keliose ekspedicijose.
Daugiausia laiko autorius praleido tropikų jūrose. Atlanto vandenyne tai buvo Jamaikos, Grenados, Nikaragvos, Venesuelos, Vakarų Afrikos vandenys. Indijos vandenyne autoriui teko darbuotis Adeno įlankoje, Sokotros saloje, daugelyje Seišelių salų, nepakartojamoje Aldabroje, įžymiajame Kargado Karacho atole, Mauricijuje. Ramiajame vandenyne Algirdas Stankevičius dalyvavo tiriant Naujosios Kaledonijos Aborės koralų rifą, Prancūzų Polinezijos, Vietnamo vandenis.

Knygą užsisakyti arba rezervuoti galite paspaudę čia.

VIRŠELIS